Uddevalla som fiskestad? En liten guide över var och när.

0
5068

Jag såg detta inlägg häromdagen, och har precis innan dess blivit varse att det fångats laxar på uppemot 7 kilo i Bäveån, precis i centrum..

Närmare 1,6 miljoner svenskar fritidsfiskar varje år och vi lägger fem miljarder kronor på vår hobby. Det visar en färsk enkätundersökning som genomförts av Statistiska centralbyrån, SCB, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Jag är periodvis en fiskare, och visst har jag stått i såväl Bodeleviken som i Herrestadsfjället och viftat med mitt spö, dock har jag oftast kommit hem tomhänt. Men jag har hört om de som plockat upp ett tiotal öringar under premiärdagarna under våren.

Fullt utrustad med väst och handskar, men ständigt utan fångst.

Men att Uddevalla är en fiskestad, med fisketurism. Nej, men varför inte!

Tillsammans måste vi INFORMERA, och klargöra för alla var och vad man kan fiska.

Min käre far har rest världen runt för att fiska, han lägger sina sista pengar på rätt linor, drag och rullar. Det finns fler som honom, hur ska vi locka dem till Uddevalla? Vi har ingen dedikerad fiskebutik, men kanske någon av butikerna i Uddevalla kan utöka sitt sortiment?

Låt mig bena ut var och hur du kan fiska i Uddevalla kommun:

Havet

Öring
Fiskesäsongen börjar den 1 april och håller på fram till den sista september, övrig tid är havsöringen fredad. För att skydda öringen finns det fredningsområden utanför mynningarna på de flesta större kustmynnande vattendragen. Inom fredningsområdena är allt fiske med handredskap och nät förbjudet under öringens fredningstid. Under övrig tid
får man fiska inom dessa fredningsområden med sportfiskeredskap, men inte
trolla eller ro drag. Läs allt om öringfiske här

Makrill
En snabbsimmande tonfisksläkting som under våren kommer in till Sveriges västkust efter att ha spenderat vintern i Atlantens och Nordsjöns djupare vatten. Hit kommer den för att leka och när vattentemperaturen är omkring 14 grader läggs rommen i ytvattnet. Efter leken stannar makrillen kvar men kan följa födan ända in i Östersjön. Under hösten återvänder den ut till djupvattnen.

Makrillen kan bli 20 år och nå en längd på omkring 70 centimeter. Det svenska sportfiskerekordet togs från en turbåt i Skagerak 1995. Den fisken vägde 3074 gram och lär bli ytterst svårslagen.

Makrill fångas från båt med dörjning eller från klipporna med kastspö. Svenskholmen fylls under juni med sportfiskare och inte sällan blir det rejäla fångster.

Torsk
Torsk får inte fångas i Uddevallas havsremsa. Det betyder inte att det inte finns torsk, så om du får en torsk på kroken, stoppa varsamt tillbaka den i havet! Men bege er till min hemstad Lysekil, där det utgår havsfisketurer  där fångsterna av Torsk är goda! Min far har tagit mig med ut några tillfällen och vi har då fått ordentligt med torsk och sej.

Torsk på ca 7 kilo, fångad en bit ut i Skagerack

 

Insjöfiske

Abborre, gädda, mört med flera hittar du bland att i Kärrevattnet, Pölevattnet, Västra Krokevattnet, Stora Kölnevattnet, Vrångevattnet, Långagna och Stora Köperödssjön. För att fiska i ovan nämnda sjöar behöver du Uddevallakortet som du köper på www.ifiske.se, 30 kr för en dag eller 200 kr för ett årskort.

Laxartad fisk (regnbåge och öring) samt abborre och gädda, som räknas som ädelfisk – den fisk som sportfiskare helst fångar finns i sjöarna Smedsvattnet, Stora Örevattnet, Metsjön och Stora Grågåsvattnet i Herrestadsfjället.

Här behöver du ett fiskekort. Det kostar 95 kr per dygn och det kan köpas på Pressbyråerna i Uddevalla samt i en Fiskekortsautomat vid Klämman.

mer information om fiskekort och områden finns på Uddevalla kommuns hemsida.

 

Sportfiskeklubbar

http://www.usff.org/