En gourmetrestaurang i snabbmatskostym!

0
1600

En gourmetrestaurang i snabbmatskostym!

Jag äter snabbmat allt för ofta, vilket märks på såväl vältränade mina smaklökar som på storleken på byxorna. Snabbmat kännetecknas inte sällan av mat som serveras snabbt, där bukfyllan är viktigare än gastronomin.

Jag besökte Falafel King på Dalaberg häromdagen.
Som vid första anblick ser ut som en regelrätt snabbmatsrestaurang, dock med en härlig inredning där grönskan är i fokus och inte minst maten. Du möts av en liten uteservering som piffar upp det annars något tråkiga torget på Dalaberg. Väl på insidan möts du av en hög disk där du bakom kan skönja där kycklingar grillas och kebaben svettas. Jag nästan retar mig en smula på att approachen inte stämmer med smaken, då man som sagt lätt luras av att detta är en regelrätt snabbmatsrestaurang. Detta är en gourmetrestaurang i snabbmatskostym. Men jag återkommer till maten alldeles strax.

Salim som driver restaurangen är en ung kille som bott i Sverige några år. I Damaskus, hans hemstad drev han tillsammans med sin familj en stor restaurang med 30 anställda, som hade dygnet-runt öppet. En välbesökt och mycket omtyckt restaurang. Med kriget som drabbade dem hade de inget val, utan var tvungna att stänga och fly.

Salim ger ett mycket ödmjukt intryck och då jag talade om att jag önskar testa flera olika rätter förde han mig till bords för att efter en liten stund servera mat. MAT. Mycket mat, i olika former, smaker, texturer och dofter.

Orientalisk mat kännetecknas av kryddig mat lagad med omtanke, vilket Falafel King lever upp till.

De små bröden som serverades andades hetta! Hummusen smekte min gom och kycklingen var mörare än mördeg med ett skinn som hade mer smak än sommarsmultron. Jag låter lyrisk, men jag var också lyrisk! Rödlök och persiljesallad toppad med citron och hemliga kryddor. Kyckling Shawarma med vitlökssås, dygnsmarinerad kyckling. Krispig Falafel som tillsammans med Hummusen fick mig att tycka om Falafel.

Lamm är ingen favorit hos mig, men här smakade också lammet bra. Uppläggningen var i flera fall påhittig och trevlig, på ett annat fat andades det lite 80-tal – men det var inte så viktigt. Detta var en smaksensation.

 

Skulle jag kunna trolla med mitt trollspö hade jag önskat fler sittplatser, en mer restaurangkänsla, där snabbmaten också serverades som a´la´carte kvällstid. Där bordsservering och vattenpipan var ett självklart inslag. Skulle så vara fallet vore det bara en tidsfråga innan man också skulle behöva bordsbokning och väntelista.

Fram tills dess, besök Salim och hans vänner på Falafel King på Dalabergs Torg!

Restaurangen hittar du förresten här

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here