Cosplay i Uddevalla

0
621

Är du nyfiken på Cosplay?
Sportlovsaktivitet för hela familjen: Lär om Cosplay, träffa Disneys prinsessor och andra figurer, se vackra, handgjorda kläder med mera.

Var?: Bohusläns Museum
När: 20 Februari, kl.12-16

Cosplay (japanska コスプレ, kosupure, kortform för costume play)[1] är en japansk form av performance eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figureller idé.

I Japan innefattar det all sorts kostymering, från medeltid till framtid. I väst används begreppet främst om rollfigurer med ursprung i japansk populärkultur.[2] Dessa hämtas från populär fiktion i Japan, men omfattar numera även amerikanska skämtteckningar och sciencefiction. Favoritkällor inbegriper mangaanimetokusatsutecknad seriegrafiska romanerdatorspelhentai och fantasyfilmer. Vilken figur som helst från den verkliga världen eller den virtuella, som lånar sig själv till dramatisk tolkning, kan tas upp. Icke levande objekt ges antropomorfa former och det är naturligt med kvinnor i manliga roller och tvärtom.

Cosplay kan sägas vara animens och mangans motsvarighet till hängivna Trekkies och Tolkienanhängare. Genom att sy en dräkt efter en figur, som man tycker om och sedan bära den till ett konvent, visar man sin uppskattning. Målet är att porträttera figuren så gott man kan.