Så bra är Varvspelet. Imorgon är det premiär!

0
211

Jag var inbjuden till att se Varvspelet på generalrepetitionen i fredags, och var på plats en stund för tidigt, innan insläpp. Jag gick omkring på området och sög in miljön. Redan då föreställde jag mig det såg ut under glansdagarna. Trots att jag inte är uppvuxen i Uddevalla har varvet gjort något med mig. Varvet har påverkat oss alla, varken vi tror eller vet om det. Flertalet av våra bostadsområden byggdes då varvet hade behov av en stor arbetskraft. Varvet gjorde en gång i tiden Uddevalla till en betydande stad. Idag lever vi med arvet efter varvet och dess fördelar och svårigheter.

Varvspelet är en berättelse om varvet i Uddevalla, som utspelas under varvets glansdagar. Föreställningen utspelas i en autentisk miljö i en av maskinhallarna på varvsområdet, och stommen i berättelsen består av berättelser från gamla varvsarbetare. Då jag klev in i lokalen slog mina sinnen volter. Vi är många som är lite förälskade i inredningen på Varvet by Butlers restaurang, vi som är det älskar Varvsspelens miljö. Röken låg tung över den stora scenen. Smuts och byggdamm fann att finna och högt i taken såg jag de gamla traverserna som en gång i tiden hjälpte arbetarna att flytta på de tunga delarna till ett skeppsbygge. Då vi steg in i lokalen hörde vi hur metall mot metall låter, och doften. Doften var autentisk. Jag hade flyttat 40 år bakåt i tiden. Redan innan föreställningen börjat, njöt jag.

Jag kommer inte att spoila, inte heller att berätta så mycket om storyn, men jag vill dela med mig av upplevelsen. Jag vill likna föreställningen vid en musikal snarare än en teaterföreställning. Den drygt två timmar långa föreställningen lät mig få uppleva varvets storhetstid med utgångspunkt i en ung mans resa som nyanställd varvsarbetare, där nyskriven musik och välspelat skådespel drar historien framåt, genom såväl humor som allvar. Musikaliskt flörtades det med lika många genrer som du kan räkna upp på båda händerna, dans och koreografi var mer professionellt är vad jag trodde jag skulle få uppleva innan jag klev in i den mäktiga lokalen.

Med mig till föreställningen hade jag min vän och hans två barn. Barnen är fyra och sju år gamla, och trots den över två timmar långa sittningen var de båda imponerade och hänförda, jag såg hur de drogs med i den progressiva och tempovarierade storyn och musiken diggades. Framför mig satt en äldre herre, jag tror mig utan att veta att han en gång i tiden arbetat på varvet, jag såg hur han torkade sina ögon vid flera tillfällen och hans skratt ekade flera gånger i lokalen. Själv var jag klistrad och mycket imponerad, att två timmars skådespel, sång och musik kokas ihop till en historielektion som jag just nu lever i skuggan av, är mäktigt.

Regissör Ulf Michal fotograferar skådespelarna innan föreställningen börjar.

Regissör Ulf Michal, en man jag innan hyste stor respekt för, växte än mer i mina ögon. Regin är toppklass. Skådespelarna, ett 30-tal stycken, består av både etablerade och nya förmågor. Åldersspannet på skådespelargänget är stort, någon var i 10-årsåldern och någon annan hade varit pensionär ett bra tag. Gemensamt för de alla är att de både sjöng, dansade och spelade. I pausen satt jag kvar en stund, sög in miljön. Ljussättningen imponerade på mig, och jag har en förkärlek till att räkna saker och ting, fick jag det till en bit över 50 lampor som ljussatte scenen, som var större än de flesta teaterscener jag tidigare sett. Utöver en stor skådespelande ensemble hade föreställningen också en liten orkester och en kör. Jag har sagt det flera gånger innan, men musiken bra. Levande och nyskriven. Mycket bra!

Lokalen har plats för 324 besökare, och totalt ska tio föreställningar visas. Någon är redan nu fullbokad, och flera är nästintill slutsålda. Premiären sker måndagen den 24 juli. På hemsidan finns att läsa följande

Ett storslaget teateräventyr om människorna på varvet, framförd med humor och nyskriven musik.

Professionella skådespelare och musiker delar scenen med duktiga amatörer i denna musikaliska teater-, och dansföreställning som ges i f.d. Uddevallavarvets maskinhall. Här skildras människornas liv på varvet och de villkor som män, kvinnor och barn levde under i en tid där hårt industriarbete blandades med hopp om något annat bortom svetslågor och glödgat järn. Varvsspelet bygger på nyskrivet material där skrovet utgörs av intervjuer med tidigare varvsanställda män och kvinnor som blivit en teaterförställning med mycket musik, sång, dans och en och annan specialeffekt. Regi Ulf Michal.

Spelet beräknas pågå ca 2,5 tim inkl paus.
Köpt biljett återlöses ej.

Rekommenderad åldersgräns 7 år.
Det är stundtals hög ljudnivå i vissa musikpartier.
Plats för rullstol bokas av Bohusläns museum tel 0522-65 65 00
Hörslinga finns på angivna platser på läktaren.
Gratis parkering i anslutning till platsen.
Adress till spelplatsen på Kasen: Tegelbruksvägen 3B, 451 50 Uddevalla

Biljetter bokas här. Passa på innan de är slut!

[Best_Wordpress_Gallery id=”8″ gal_title=”Varvspelet”]

Jag ger varvspelet toppbetyget fem nannys av fem möjliga!