Kärrstegens gård på Berg, en oas i Ljungskile

0
2006
Kärrstegens gård på Berg, en oas i Ljungskile. För er som inte vet, ligger Ljungskile ca 18 kilometer söder om Uddevalla. Ljungskile är platsen dit jag flyttade som 19-åring och tre år senare tog jag där mina första darrande som vuxen, det är där jag lärde mig att uppföra mig ordentligt och det var också där jag blev så pass förälskad i kommunen att jag sedan dess stannat kvar. Idag bor jag inte kvar i Ljungskile men skälen att åka dit är fortfarande många.

Ljungskile är platsen där hav möter fjäll, längs Hakefjorden breder Lyckorna ut sig på den södra sidan, vid Lyckorna finner du bland annat Musselbaren, Kallbadhuset och Lyckorna Brygga. Den norra sidan kantas av små och enskilda badplatser, och mitt älskade Ulvön. Där Hakefjorden tar slut finner du Ljungskiles pittoreska, stolta lilla centrum som erbjuder bland annat Ljungskile Havsdelikatesser, LO Multisport och flera caféer och butiker.

Jag kommer framöver att presentera flera av Ljungskiles guldkorn, men idag är det Kärrstegens gård jag vill lyfta fram.

Kärrstegens gård i Berg

Kärrstegens gård ligger några stenkast från Laxbutiken, lite dolt in på höger sida vägen. Lite majestätiskt vilar gården tryggt över Ljungskiles fjord med utsikt över Hakefjorden och Lyckorna.

Gården består av egentligen två huvudbyggnader som vittnar om historia och stolthet. I den ena byggnaden finner du inredningsdetaljer, möbler, växer och allahanda ting som kan tänkas pryda ditt hem. I den andra byggnaden är det café och gårdsbutik.

Cafebyggnaden

Då jag äntrade cafébyggnaden var det på något sätt som att förflyttas till den Franska landsbyggnaden, dofter från ost och charkuterier nådde mina sinnen. Ett ojämnt men charmigt möblemang, ett delikatessutbud och hemlagad fika – osvenskt men ändå så hemma. Längs husets långsida kan du välja att utomhus men inne, inglasad och med skydd från den svenska ostadiga sommaren. Du kan om solen väljer att visa sig sitta på möblemang i den stora välklippta trädgården, och du får du utsikt över Hakefjorden.

Jag har vid ett tillfälle avnjutit deras ostbricka, då satt vi i trädgården avskilt med hemma-hos-känsla. Ja, det är lite så, det är lite som att komma hem till någon som befinner sig i gränslandet mellan att vara excentrisk och hemmastadd och trygg. Gården gör något med mig, som en trygg flykt från hemmet. Oavsett vilka smaklökar du är utrustad med finner du något för i dig i deras köpdisk.

Butiken, det gamla huset.  

Inredningsbutiken är i en gammal villa, och precis som med gamla villor finns det jättemånga rum och smala trappor. Här har de lyckats att fylla varje rum med precis lagom med vackra ting. Här får du inte känslan av att det är överfyllt, som det så ofta kan vara, utan snarare exakt avvägt. Du hittar allt ifrån Bukowsi-nallar till värmeljus till möbler i butiken. Det finns minst sagt mycket att välja på.

Jag rekommenderar er alla ett besök hit! Det är som sagt lite som en resa i både tid och rum.

Fler gårdsbutiker och dess öppettider hittar du på uddevalla.com

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”Kärrstegen”]