Från malt till flaska. Historien bakom Uddevalla Bryggeri (och var de kommer att säljas!)

0
2486

Robert Larsson var för fram till något år sedan en helt vanlig man inom taxibranschen som så många andra uppskattade ett gott glas vin eller en kall öl. Hans intresse var kanske något utöver de flesta andras och han skaffade sig därför en vinkällare då källaren byggdes om, där han samlade mer unika flaskor och sorter. Men den 1 mars 2014 förändrades allt. Robert åkte då tillsammans med sin familj till Grand Hotel i Stockholm där de blev bjudna på mat och dryck av goda vänner, och till maten beställdes det in en flaska Brooklyn Local 1. Likt hur druvan och lagringen påverkar vinet, såg Robert hur en öls karaktär är föränderlig – och det blev startskottet för Robert att själv börja brygga.

Vid påsk 2016 inhandlade Robert kastruller på IKEA och beställde massor av mindre kärl och flaskor, malt och humle, jäst och kapsyler, och kokade på sin spis fem liter vört som efter jäsning blev hans första laddning egentillverkade öl. Intresset tog fart och med endast en liten handbok började kunskaperna ta mer och mer form, och med ett fantasifullt experimenterande med olika typer av malt och humle ansåg Robert sig tillslut ha hittat en IPA som var fantastisk.

Vänner, grannar och bekanta som fick smaka på ölen delade hans åsikt, och den fruktiga IPA´n ville växa sig större.

Deras källare skulle byggas om, och Robert som vid detta laget förkovrat sig i öltillverkandets land, såg ingen annan utväg än att bygga om sin källare till ett microbryggeri. Med hjälp av andra microbryggerier och några studiebesök inhandlades allt (!) som behövs för att brygga öl enligt konstens alla regler.  Robert är en noggrann och grundlig kille, och varenda del av källaren är anpassad efter bryggeriet, och jag slås av perfektionismen och renligheten i källaren.

Många, många timmar senare är den första batchen öl på bryggning. Robert är inte längre inom taxibranchen utan kan nu titulera sig som bryggmästare. Han valde att kalla sitt bryggeri för Uddevalla Bryggeri, då Uddevalla ligger honom varmt om hjärtat och han vill med sin öl hylla sin stad. De tre olika ölsorterna som hans sortiment inledningsvis kommer att innehålla har fått namnen; Gustafsberg, Skeppsviken och den tredje ölen som blir en dubbelIPA har ännu inte fått sitt namn.

Robert går igång när han pratar om sin öl och dess framställning, det är utan tvekan ett stort intresse men han poängterar att han inte är en supernörd – utan hellre kan lite om mycket än mycket om lite. Jag imponeras av grundligheten och beslutsamheten, och trots att han poängterade att han är lite av en perfektionism, kunde jag räkna ut det ganska snabbt. Som det med etiketterna… Robert har själv ritat upp hur han ville hur etiketterna skulle se ut, och helhetstänket är genomgående och bara en sådan sak som att de olika öletiketterna får olika färg på bron beroende på typ av öl. Texterna har han också formulerat själv, och någon etikettmaskin är det inte tal på – Robert har istället en egentillverkad träställning där han placerar ölen i för att per han kunna klistra fast etiketterna.

Hur smakar Pale Ale Gustafsberg?

Det är ett naturligt och ofiltrerat öl med tydlig fruktighet. Ölet, som ligger på 6%, är smakrikt men ändå friskt och kan med lätthet avnjutas i kvällssolen som det är utan tillbehör men är också ypperligt till t.ex. husmanskost. Att det är ofiltrerat innebär att vi inte har några tillsatser överhuvudtaget utöver humle, jäst, malt och vatten. Just att Gustafsberg helst ska avnjutas tillsammans med mat och vänner är något Robert trycker på, och att den dessutom kommer att säljas i 75 cl flaskor bådar gott för att just delas i goda vänners lag.

Och om man vill dricka någon av dessa öl?

Den självklara frågan är, när och var kan man få avnjuta en öl från Uddevalla Bryggeri? Likt allt annat kring framställandet av sin dryck har Robert med omsorg och baktanke skaffat återförsäljare i form av lokala restauranger.  Inledningsvis, redan imorgon (fredag 17/11) kommer de att finnas att köpa på följande restauranger;

1803
Alex Gastronomi
Kerstin på torget
Pinchos
Stallgården

Framtiden då?

Robert koncentrerar sig just nu på att färdigställa sina tre ölsorter, men han är samtidigt inbjuden till restaurangskolan för att berätta om skapandeprocessen, och han ser gärna att fortsätta få möjlighet att prata och berätta mer om öl, dess framställning och varianter. Kanske kommer vi också framöver få möjlighet till att få köpa hans öl på systembolaget? Eller kanske kommer han att släppa mycket små specialbatcher?

Hursomhelst är jag övertygad om vi kommer att få se mycket mer av Uddevalla Bryggeri i framtiden, men nog om detta nu. Bege er till någon av ovan nämnda restauranger och avnjut en flaska!

Uddevalla Bryggeri Facebook
Uddevalla Bryggeri Hemsida