Ett nytt konditori i Uddevalla

0
2801

Jag och mina barn blev nyfikna på Wards Konditori, och begav oss därför dit idag.
Vi hälsades välkomna in av en trevlig man som genast bjöd oss på varsin bakelse. Jag var frågvis och mannen berättade på ömsom svenska och engelska att han i 25 år arbetat inom restaurangbranschen runt om i världen, senast i England och dessförinnan i bland annat Jordanien, Iran och flera andra länder däromkring.

Idag driver han ett bageri beläget i Lilla Edet som förser Uddevallakonditoriet med bakelser från mellanöstern. Baklava.

Jag köpte mig ett halvtkilo bakelser som vi avnjöt av under dagen. Jag rekommenderar dig att besöka Wards Konditori! Spännande!

Baklava är ett sött bakverk i huvudsak nyttjat som dessert. Rätten är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön med ursprung från Anatolien. Rätten består av filodeg med honung och nötter[1], såsom hackade valnöttermandlar eller pistaschnötter. Baklavan gräddas och när den fortfarande är varm dränks den i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten. Därefter skärs den i portionsbitar och serveras ofta till starkt, svart kaffe som anses kontrastera mot baklavans sötma.

Baklavan serveras oftast i restauranger eller caféer med tema i mellanöstern, men kan också inhandlas i diverse butiker runtom Sverige, där den säljs till kilopris.

Du hittar konditoriet på Kilbäcksgatan, mittemot Cyrano