Uddevalla Bryggeri har fantastiska nyheter!

0
1480

Ett år har nu gått sedan försäljningspremiären 2017-11-17, på fem lokala krogar, som alla hörde av sig inom en vecka, när det blev postat på sociala medier.

”Ölintresset väcktes till liv vid ett restaurangbesök i Stockholm våren 2014 och hösten 2015 beställdes en bok om ölbryggning, när bonussonen skulle sälja jultidningar. Blev nyfiken på att prova brygga själv och beställde färdiga recept från två olika nätleverantörer och började brygga hemifrån husets kök med enkel utrustning.”

Det färdiga resultatet och känslan av att bryggt sitt egna öl var häftigt och gav mersmak.

”Jag beställde malt, humle, jäst, lite mera utrustning och började skriva egna recept som Pale Ale, IPA och Dubbel IPA i framförallt Brittisk-amerikansk stil. Jag vill att ölen ska vara rejält maltiga med mycket doft och smak, ett riktigt bra mat öl för min egen del, och förhoppningsvis tycker även fler det, även om ölet fungerar utmärkt som sällskapsdryck.

Under tiden som jag läste på och försökte lära mig mer om att brygga öl, har jag lärt mig och tagit till mig på största allvar att man måste vara noggrann och dokumentera sina recept, diska sin utrustning noga gällande hygien samt ha en stor portion av tid och tålamod. Det går inte att hoppa över några steg vid själva bryggningen eller stressa fram något, utan ölet behöver sin tid att mogna och bli färdigt.

Tre månader hann jag vara hembryggare innan tankarna drog iväg om att starta ett eget mikrobryggeri hemma i huset och drömmen att starta ett eget företag som legat och lurat i flera år,  från ett blankt papper är nu en verklighet.”

Det finns inga genvägar utan det hårt och envist arbete som gäller och hoppas att man gör tillräckligt bra hantverk som är uppskattat av kunder, som är beredda att betala för en lokalproducerad öl.

Hösten 2016 startades renovering/ombyggnad av lokaler hemma i husets källare, som stod klart till november 2016.

I december startades bolaget och sökte alla tillstånd som krävdes och fick klartecken att köra igång februari 2017. Utrustning och råvaror beställdes och skisserna på loggan med namn blev helt klart under våren.

Under sommaren provbryggdes ölen som nu skulle skalas upp från 5 liter till 400 liter, vilket var en stor utmaning.

 

Nu ett år senare har 5 st krogar blivit 14 st och 3/12 kommer ölen som började bryggas hemma i köket på Bleket att ta plats i det lokala sortimentet på hyllan i Systembolagets två butiker i Uddevalla, Västerlångatan och Torp.

Det känns stort och historiskt att Uddevalla nu har ett lokalt bryggeri som har fått klartecken från Systembolaget att finnas på hyllan med Pale Ale Gustafsberg, IPA Skeppsviken och DIPA Hafstens Udde.

Ölen är hyllningar till platser i och kring Byfjorden och Hafstensfjorden som har en särskilt plats hos Robert, som han anser behöver visas upp för Uddevallabor och besökare.

Vid sidan av bryggandet/produktionen får Robert alltmer förfrågningar om ölprovningar och föreläsningar, något som han själv till en början var lite reserverad till, som nu har blivit en del av jobbet som är roligt och inspirerande. Att få berätta min historia och beskriva hantverket om ölbryggning är väldigt roligt och något som har kommit i skuggan av industri ölen.

Att brygga samma öl batch efter batch, som ska smaka likadant är en utmaning. Vid sidan av bas ölen som bryggs året om, kommer säsongsöl bryggas och även experiment öl, där man kan ta ut svängarna ordentligt.

 

Skapandet och begränsade upplagor är en del av mina intressen, som en ventil eller meditation som för tankarna på annat än det dagliga arbetet, som nu blir verklighet i den första experiment batchen ART Limited Edition, där varje flaska handmålas, numreras och signeras. Etiketten hänger runt flaskans hals i tjärat hampsnöre.

 

Alla öl som Robert brygger/producerar går att beställa via Systembolagets privatimport.

 

Alla försäljningsställen i dagsläget

 • Pub 1803
 • Kerstin på Torget
 • Pinchos
 • Alex Gastronomi
 • Mortens Krog
 • Harrys
 • Knapes Delikatesser (Saluhallen)
 • Skärgårdsbåtarna
 • Stallgården
 • Hafsten Resort
 • Bokenäset
 • Villa Sjötorp
 • Fjällbacka Golfkrog (sommartid)
 • Trollhättans Bowling (Älvhögsborg)