På studiebesök i Saluhallen.

0
321

Vi har nästan alla varit där? Dofterna, allt att titta på. Det är som att stiga in i en annan värld. Smaklökarna gör volter redan innan man beställt något, och kanske tjafsar man en smula med sin partner om vad hon ska beställa, för man vill ju testa så mycket. Det är något speciellt med Saluhallar. I Uddevalla är lokalerna än så länge är tomma på produkter, men trots det färdades jag tillbaka till någon gång av sekelskiftets början när jag klev in. Visst, kyldiskarna är av det modernare snittet men för övrigt har de lyckats att fånga den över 100-åriga byggnadens storhet.

När jag knackade på välkomnades jag hjärtligt av in Gerhard, som just då höll på att lacka en av hyllorna som inom kort kommer att fyllas av bröd och marmelad, så handslaget fick komma efter han torkat av sina händer.  Gerhard, en lång och reslig man som tidigare arbetat inom fordonsindustrin, men länge haft tankarna på att sälja ost, har just besannat en av sina drömmar. Gerhards Ost öppnar, tillsammans med de andra butikerna i saluhallen om bara några dagar. Gerard berättade för mig, med ett stort leende, hur han länge haft tankarna på att öppna just en ostbutik.
[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”Saluhall”]
– Varför just ost, undrade jag. Det självklara svaret från Gerhard var, – Att ost är ju gott.
Där kommer att finnas 40-45 olika ostsorter, allt från Grevé, Herrgårds och Prästost till Gruyère, Manchego, Tallegio samt färskost från det lokala Greby Mejeri till olivoljor, kex, bröd, hemkokt kola och marmelader.

Runtomkring Gerhard rådde febril aktivitet och man fick nästan dansa tango utanför hans köpmansdisk för att inte träffas av byggarbetarnas kånkande. Mitt emot Gerard hälsade jag på Hans Wiberg från Strömstads rökeri, som berättade att han tillsammans med sina kollegor kommer att sälja rökt fisk och skaldjur under namnet Rökeriet havsdelikatesser. Hos Rökeriets Havsdelikatesser finns mycket av det som havet har att erbjuda. Färska varor som filéer och skaldjur, förädlade produkter som rökta räkor och musslor, rökt lax, laxbakelser etc. Tångsalt, rapsolja, saffransaioli mm kommer också att finnas. Det gick inte att ta miste på entusiasmen när han berättade om att de kommer att sälja rökta musslor, rökt lax och tillockmed lättrökt kolja som sedan pocherats i mjölk.

Gerhards Ost.

Gerard ledde oss längre in i lokalen där Anette från Kustcharken med stor entusiasm förklarade och pekade på sina stora diskar och grönsakskorgarna, och trots de har en stor och rejäl disk berättade hon att de har svårigheter att få plats med allt som de vill fylla det med. På Kustcharken kan man bland annat handla närproducerat kött, fläsk och nöt. Ibland även vilt och lamm, samt charkvaror som egenrökt vinbärsskinka, egentillverkade korvar och Biff Jerky. En grönsaksdel med ekologiska grönsaker. Vidare så finns det oliver, äpplemust, marinader, honung mm. Mitt emot disken fascinerades vi av mjölkautomaten där man kan köpa mjölk från Skals gård i Lyse, där man kan köpa KRAV-mjölk i 1 liters eller 2,7 liters förpackningar som man sedan diskar själv och återanvänder. Förpackningarna köper man på plats.

Anette och Kustcharken
Milkbot. En mjölkautomat.

Knapes delikatesser, som ligger i den del av lokalen som vätter mot bäveån, har två försäljmingsdiskar, en för mat och en för dryck. Glädjande berättade de att det är där kan man köpa såväl fika som mat från de omkringliggande butikerna, eller kombinerat! Där kan man på plats njuta av en charkbricka, smörrebröd, fish and chips och annat som man tillreder av det som säljs i diskarna i saluhallen. Kanske man hittar något passande i Wine and Beer-baren samt en god kopp kaffe eller latte.

Ett förslag jag presenterades skulle kunna vara att man serverar en nymald högrevsburgare kust Kustchark, tillsammans med en god lagrad ost från Gerhard. Brödet är lokalt producerat och till detta skulle det kunna serveras någon god och kall öl. En annan variant de pratade på är en tapasbricka med lite ost, korv och rökt fisk på, som skulle kunna avnjutas med ett glas vitt vin.

Ja, de kommer att ha alkoholserveringsrättigheter, och man kan sitta där och äta. Två spörsmål jag fick svar på som gladde mig.

Christer Hasselbäck och Ann-Charlotte Gustafsson, som tidigare har drivit Cafe Knape, var i full färd med att flytta, dirigera och planera när jag var där. Vi talades vid lite hastigt och det gick inte att ta mista på stoltheten och nöjdheten av att snart vara i mål med projektet som tagit dem lång tid att ta sig igenom.

Bilderna gör inte lokalerna rättvisa. I mitten av hela lokalen är det mycket högt i tak och ett sent taget beslut blev snabbt verklighet vilket handlade om att bygga ett loft, där man genom den vackra trappan kan sitta med utsikt över lokalen och dess butiker. Mitt i taket är det en enorm kompass som är vackert ditmålad. Stuckaturer som tidigare varit gömda bakom gipsskivortagits fram och restaurerats. Delar av originalgolvet har bevarats, de stora fönstren som vätter mot bäveån släpper in mycket ljus, och hela byggnationen såg fantastiskt härlig ut.

Öppettiderna är tilltagna och då jag frågar dem kring hur det kommer se ut med VIP-kvällar eller invigningsfest för utvalda berättar de att listan på viktiga personer skulle göras för stor, utan de väljer istället att bara öppna, och de tror och hoppas att Uddevallaborna kommer att besöka dem både onsdag, torsdag, fredag och lördag första veckan.

Därefter har vi alla en förhoppning av att Saluhallen är vad en Saluhall skall vara – ett myller av dofter, smaker, mat, drycker, tilltugg, samtal och umgänge.
Precis som det ska vara. I Mitt Uddevalla.

// Dotte

tis-tor 10.00 – 21.00 Lördag 10- 22.00 Chark, fisk o ost har öppet: tis – torsdag 10.00-18.00 Fredrik 10.00-19.00 Lördag 10.00 -15.00

Knapes delikatesser kommer att ha öppet för mat och dryckförsäljning
Tis-Tors  – 10-21
Lördagar – 10-22

Delikatessbutikerna kommer att ha öppet
10-18 tis-tors
10-19 fredagar
10-15 lördagar