8 MARS – KAMP – KÄRLEK – ÄVENTYR

0
376

Som säkert alla vet inträffar Internationella kvinnodagen 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. I Uddevalla uppmärksammas dagen på Bohusläns museum med fördrag, yoga och musik bl a.

Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen:

Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism!

Nya Zeeland var det första landet som införde kvinnlig rösträtt 1893 och i Sverige har kvinnorna fått rösta sedan valet 1921.

Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder. På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan och det är ju fint i sig men bör ju göras alla dagar på året.

På tal på kärlek så spelas Jane Austins: Stolthet & Fördom på Östrabo Teatern 26 mars. En stark historia skriven av en stark kvinna som på sin tid fick ge ut boken anonymt just bara för att hon var kvinna och född 1775.

En annan kvinna som också satte sig upp mot orättvisor var äventyrerskan Tekla Nyberg från Uddevalla. Hon levde här på 1850-talet. På den tiden fick ej kvinnor boka en resa utan en man i sällskap, fast hon trotsade detta och beställde alltid en biljett till sin bror och han dök såklart aldrig upp så hon fick således upptäcka världen allena.

Tekla Nyberg – äventyrerska

En kvartett med starka Uddevalla-kvinnor som lever nu har startat ett band ihop och uppkallat sig efter denna äventyrerskan: TEKLA! De skriver sin musik själva och kommer att hålla konsert på Bohusläns Museum 28 maj.

Foto: Elin Gustafsson

För fler aktiviteter att göra med nära och kära gör ett besök på uddevalla.com eller i appen Upplev Uddevalla. ❤️ ❤️ ❤️

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here