Uddevalla som evenemangsstad. Förverkliga dina idéer!

0
188

Vi har ännu en superhelg att vänta, nattsudd med hamnfest, Lyckorna seglarfest och Häng på hamngatan. Förra helgen fanns det ett otal olika midsommarfirande runt om i kommunen, och inom kort är det Swix Uddevalla MTB och Uddevallakalaset som hägrar. Evenemang är något som berör oss alla. Med utgångspunkt i Uddevalla Solid Sound, som genomfördes för några veckor sedan, kan vi ur ett medborgarperspektiv se andra aspekter än att vi bara hade roligt – vi som var där.

Uddevalla Solid Sound hade ca 4000 besökare på fredagen och ca 7000 besökare på lördagen. Totalt rörde sig omkring 20 000 besökare i och utanför festivalområdet. Besökare som med stor sannolikt åt någonstans. Besökare som troligtvis använde sig av någon form av transport dit och hem. Några av besökarna valde att stanna över på hotell eller vandrarhem. Några besökare stannade kanske kvar på söndagen och kanske hann de med ett besök på Torp innan resan hem. Några med mig köpte kanske en ny T-Shirt innan festivalen, andra köpte sig nya skor?

Jag väljer att vara övertydlig, en festival, evenemang eller folkfest bidrar till så mycket mer än själva eventet. Det höjer en stad eller kommuns anseende, det bidrar till omsättning i alla dess former och de knyter samman olika människor som kommer från olika platser.

Varför är detta intressant? Påverkar detta mig?

Låt oss ta Sölvesborg som exempel.

Under sommarmånaderna besöks Sölvesborg av turister som fördubblar kommunens invånarantal från dryga 16 000 till 30 000. Den största attraktionen är Sweden Rock Festival, i början av juni varje år och drar över 35 000 hårdrockare från hela världen till Sölvesborg. Själva rockfestivalen ligger i det lilla samhället Norje i utkanten av Sölvesborgs kommun. Från Sölvesborgs resecentrum går bussar till/från rockfestivalen.

En liten kommun som under några dagar fördubblar invånarantalet, det sätter Sölvesborg på kartan, blir en ort som via sin festival som många känner igen. Trademark!

Vi måste tillsammans hjälpa till att sätta Uddevalla än mer på kartan. Vi har som jag räknade upp tidigare Solid Sound, vi har Uddevalla MTB och Nattsudd. Vi arrangerar Motocross VM!
Utöver det har vi Challenger Uddevalla, åtta tävlingar där alla gemensamt har att de lyfter fram vår vackra natur. Vi har en natur som erbjuder både land och salt hav. Vi har närheten till både Göteborg och Oslo, vi har Imaginefestivalen, Körpehöla och vi har gott om restauranger och vi har en femstjärnig camping i kommunen. Vi har hotell som tilltalar såväl affärsresenärer som nöjesresenärer, vi har eldsjälar i form av Uddevalla Turism, Destination Uddevalla och Uddevalla Näringsliv som mer än gärna lyfter fram allt vi har att erbjuda. Vi har eldsjälar som arrangerar evenemang för skojs skull.

Tillsammans kan vi göra ännu mer! Ringar på vattnet!

[Best_Wordpress_Gallery id=”7″ gal_title=”Evenemang”]

Har du en vision, en idé? Vill du arrangera något eller skapa något? Förverkliga och gör något av din vision, ta hjälp av evenemangshandboken, prata med Destination Uddevalla, för dialog med kommunen, fråga mig, fråga Uddevalla Näringsliv, fråga Uddevalla Centrumutveckling – kanske kan vi hjälpas åt att förverkliga dina idéer och visioner?

Är det något vi saknar då?

I min värld, tänk om vi hade…

  • Allsång på torget varje torsdag på torget
  • Uddevalla Starke Man
  • Oktoberfest på torget
  • Ett LAN större än någonsin
  • Räkfestival på Svenskholmen
  • Trubadurkvällar, lite varstans

Pinnen är kastad, vem plockar upp den?