Vad hände egentligen när Mark Isitt sågade Uddevalla?

0
191

Arkitekturkritikern Mark Isitt mer eller mindre sågade Uddevalla och dess stadsplanering i radioprogrammet Stadsinspektionen. Han ogillade att det var en sexshop på Kungstorget, han ogillade flaggstängerna som stod alena och betongsuggorna och de tomma butikerna. Kritiken var inte nådig.

Liberalerna i Uddevalla tog del av radioprogrammet och bjöd in honom till en dialog häromdagen, och Folkets Hus fylldes av engagerade människor för att ta del av, och vara en del av dialogen.

Jag befann mig i salen tillsammans med näringsidkare, politiker, kommunala tjänstemän, journalister, arkitekter och många andra professioner. Jessica Bark utförde som vanligt ett snyggt jobb som moderator. Den första timmen diskuterade Mark Isitt och Jessica Uddevallas potential, därefter var det Liberalerns tur att ställa frågor, och slutligen var det frågestund. Mark såg visst potential, han såg Bäveån, han såg ett badhus och kulturhus växa fram men framförallt tror jag att Mark såg hur vår lokalpatriotism växte fram.

När det var dags för oss i publiken att proklamera våra tankar, frågor och visioner bubblande det i salen. Smittsamt bjöd vi på lösningar och visioner, engagemanget var så smittsamt att undertecknad tillslut kände sig uppeldad nog att också uttrycka sig, nervöst och osammanhängande. Kontentan är hur som helst – kritik är bra, kritik och ifrågasättning skapar engagemang och motpolarisering.

Jag vill med detta rikta ett tack till alla ni som befann er i salen, jag är övertygad om att vi – tillsammans med våra vänner och grannar kommer ha Mark Isitt i sinnet när vi utvecklar Uddevalla och dess utformning!