Visioner och tankevurpor. Tänk om Junogatan blev den förlängda hamngatan…

0
261

Idag var jag på en planeringsdag med jobbet. Vi var på Junogatan 2, våning fem. Jag sneglade ut genom fönstren så fort jag fick chansen. Jag såg omgivningar jag aldrig lagt märke till innan. Jag såg potential!

Huset till vänster skriker nästan efter att bli en ruffig pub där det serveras grilltallrikar. Kan Junogatan 2, det stora höga huset inhysa butiker i bottenvåningen? Kan Junogatan 2 inhysa ännu fler tjänstemän och kontor?

Runtom i Europa, (ock så Lysekil) har entreprenörer och fritänkare förädlat gamla industriområden till hippa, kreativa områden där gallerier trängs tillsammans med Restauranger. I min gamla hemstad Lysekil förvandlades Norra Hamnen från att för tio år sedan vara ett nergånget industriområde till ett ställe där restauranger, strandpromenader och 10-miljonersvillor går omlott med varandra. I Warsawa och Berlin har liknande områden fått ett nytt liv. Men kan Lysekil, kan Uddevalla?

Det är inte många som kanske tänker på att Bäveån har sitt inlopp bakom den högra byggnaden på bilden ovan. Ytorna som parkförvaltningen (?) har bakom den byggnaden är stora, potentialen till att få plats med butiker, uteserveringar och bostadshus är stora. Det är plats till att fika på taken på flera av byggnaderna, vilket bjuder på en magnifik utsikt.  Egentligen kan det bli hur fint som helst.

 

Intill Junogatan kommer den nya simhallen att finnas, Bowlinghall och Gym finns där redan. Mitt emellan Kungsgatan och Junogatan finns också gamla Badhuset som idag huserar blanda annat Turistbyrån. Därintill har vi Uddevallas bästa lekpark, och badbåtarna har också sin utgångsplats där.

En bilfri gata?

Nu menar jag inte att detta är det bästa, kanske är det inte möjligt alls? Jag menar inte heller att stadskärnan skall flyttas, utan förlängas och förskönas! Men det är alltid kul att leka med tanken, att ta tillvara på hamngatorna, ta tillvara på vattnet. Jag har hört fler röster som önskar räkbodar intill vattnet, kunna köpa fish & chips i en dagstidning ur en liten lucka. Att kunna småsnacka med några som fiskar intill kajkanten, eller kunna köpa en glass medan man väntar på badbåtarna.

Men fram tills detta blir verklighet njuter jag av att röra  mig längs Uddevalla Centrum! I Mitt Uddevalla!
En eloge till alla ni som har butiker där!

//Dotte