Varför Uddevalla är bättre än Charterresor (eller är det så?)

0
224

Att åka på charter en vecka är lisa för själen. Batterierna laddas, sinnena berikas med massor av intryck och alla måsten skjuts upp en vecka. Jobbet och tvättmaskinen försvinner ur hjärnan och det enda jag har haft att tänka på är vilken solskyddsfaktor som är lämpligast och vilka tider all-inclusive-restaurangen är öppen. Ja, vikten får man tänka på, trots att ölen inte är så starka så sätter sig de runt midjan.

Men Uddevalla då. Som Uddevallaambassadör måste jag göra en komparativ studie! Är Uddevalla bättre än Rhodos på något sätt?

Flygplatsen

Vi börjar från början. Att det i Uddevalla är dyrt att parkera finns det de som påstår. Vi ska iallafall vara glada att det inte är Landvetterpriser på våra parkeringsplatser, likaså är det med lunchpriser. Att äta på flygplatser är ungefär lika förkastligt som att tugga på femhundralappar! Flygplatser är också väntan, väntan och oavsett hur kort flygtid det än är flygplatsväntan lika lång.

Kampenhof – Landvetter
1 – 0

Flygplansmaten

Till det subtila priset av 165 kr bjöd SAS på denna lilla anrättning. På krogarna i Uddevalla centrum får man för samma peng en rejäl burgare, några tapas eller en lunchbuffé för två personer.

Subway vs. SAS

1 – 0

Hälsoeffekterna
All-inclusiveutbudet är ofta brett och det finns något som passar alla. Kul för sinne och själ men styggt mot kroppen. Pizzaslices och Tequila bearbetar blodfetter kontraproduktivt och levern gråter efter en veckas charter. Cykelslangen blir en bilring och vågen hånler efter en veckas slarvande. Annat är det med en sallad på Cofferoomer eller Cactus!

Cofferommer vs. All-inclusive 
1 – 0

Promenadstråken

Att få sitt barn att sova i vagnen under förmiddagen är inte svårare än att sätta barnet i vagnen och ta en promenad utmed landsvägen som slingrar sig förbi hotellet. Problemet är bara att asfaltsläggarna antagligen hade problem med Tequilan när vägen skulle läggas, trottoarerna är varken vagn, rullstols eller barfotavänliga. Trafikljus är en bristvara och papperskorgar ett minne blott.

Kungsgatan vs Chartertrottoar

1 – 0 

Affärsutbud


Det finns en handfull som menar på att det är ett tunt utbud av butiker i Uddevalla centrum. Utbudet som Rhodos erbjuder är av mycket varierad art. Sammanfattningsvis kan man säga att restaurangerna har kopierat varandras menyer, Raybankopiorna kostar lika mycket överallt och finns i varenda affär – tillsammans med ett gediget utbud av krimskramsatteraljer som man ångrar att man köpte och inte sällan senare blir en kvarglömd present åt hotellstädarna.
På Kungsgatan kan jag köpa såväl kläder som verktyg, jag kan få synen kontrollerad och luggen klippt. Jag kan äta både glass och mat, dricka kaffe eller ta en drink. Inte så illa!

Clas Ohlson vs. Krimskrams

1 – 0

Trängseln

Att flanera på någon av Uddevallas gator en vardagförmiddag är ofta lugnt och skönt. Man hejar på en och annan, man kan ta en vilopaus på en parkbänk och behöver man snacka ostört i telefonen är det inte problem. I Rhodos stad är det som ovan men tvärt om, eller jo, du blir hejad på av de flesta. De erbjuder dig att äta eller handla hos dem, och du kallas kompis av de flesta. Känner du dig allena i världen är detta the place to be, men vill du ha sinnesro är Uddevalla the right spot!

Norra Hamngatan vs. Turismvirrvarr

1 – 0

Underhållning

Charterunderhållning i all ära, vem gillar inte trollkarlar, ABBA-covers och Karaoke? För er som har turen att stanna två veckor på samma hotell får också förmånen att se samma shower två gånger! Visst är det bra! Jag vet inte med dig, men jag är ändå en smula mer förtjust i Mortens krogshower och artisterna på Solid Sound.

Solid Sound vs. Lollo och Bernie

1 – 0

 

Sammanfattning

Oj oj, enligt poängställningen vinner Uddevalla med 7 – 0. Fantastiskt! Självklart raljerar jag en del – det underbara vädret, den främmande kulturen, den goda maten, de kalla drinkarna och det azurblåa vattnet är självklart fantastiskt. Skulle jag kunna hade jag stannat kvar en vecka till därnere för att fortsätta med min komparativa studie. Men trots det goda vädret och den avslappnande veckan var det skönt att komma hem till vardagen och dess igenkännande struktur.

Uddevalla är i vårgrönska, havet värms långsamt upp och uteserveringarna är redan i full blom. Alla evenemang som sommaren bjuder på planeras för fullt av alla entusiastiska människor. Campingplatserna börjar redan bli fullbokade och semesterplanerna planeras för de flesta. Jag är glad över att vara invånare i Uddevalla. I Mitt Uddevalla.