Jonas Blom – En författare som hittade till Uddevalla!

0
597

För några veckor sedan blev jag bjuden på en herrmiddag. Jag hade redan innan fått ta del av gästlistan, som bestod av en illustratör, en författare, en investerare och jag, en social-media nörd.

Författaren visade sig heta Jonas och var trots sin relativt unga ålder inspirerande och intressant. Jonas gav ett lågmält men energifyllt intryck och jag insåg snart att sådana som han växer inte på träd. Att han bara hade bara några veckor kvar till att hans första roman skulle släppas, gjorde det hela än mer intressant! Jonas är en såndär människa som man kan sitta och lyssna på hur länge som helst, åtminstone jag. Jag måste därför låta er lära känna honom en smula bättre!

Din bakgrund, vem var Jonas för 20 år sedan, och vem var Jonas för 10 år sedan.

Som 10-åring bodde jag i Karlskoga. Jag spelade klarinett och var klassens största frågesportnörd. Jag sög åt mig fakta som en svamp. När jag slutade trean gjorde min lärare en vers som löd ”han är lång och svarar oftast rätt, musiknoter och matrecept följer han lätt”.

På kvällarna när jag skulle sova lyssnade jag på kasettband, typ Åshöjdens Bollklubb och Astrid Lindgren-sagor. Grejen med kassettband var ju att man tvingades vända sida efter typ 30 minuter. Vissa kvällar, när jag hade svårt att sova, fick jag gå upp ur sängen och vända sida och byta band flera gånger. Jag minns de kvällarna som väldigt härliga, när jag fick ligga i sängen och lyssna på sagor.

Som 20-åring gjorde jag lumpen som fallskärmsjägare. Hade bestämt mig för att söka det som var det mest utmanande. Innan dess hade jag haft lite rock star-ambitioner, men nu slutade jag att festa och tränade i stället för att klara av alla fystester i uttagningen. Utbildningen var sedan väldigt lite fallskärm och väldigt mycket slit med tung packning. Men väldigt lärorikt och framför allt ett sätt att träffa människor som jag fortfarande har nära band med.

Hur hamnade du där du är idag? Fysiskt och mentalt?

Min bakgrund är ganska svängig, både fysiskt och mentalt. Främst beroende på en nyfikenhet och impulsivitet blandat med en slags osäkerhet och rastlöshet. Utan att gå in på alltför många detaljer har jag haft ätstörningar och några depressioner, men också haft många härliga stunder då jag haft flow och upplevt roliga saker. Det har gjort att jag bosatt mig på så olika platser som Hong Kong, Bristol, Stockholm och nu Uddevalla/Ljungskile. Det har gjort att jag studerat psykologi, sprungit ultramaraton, sålt alla mina ägodelar och kallat mig minimalist, startat företag för att sedan lägga ner samma företag, skrivit film- och teatermanus och nu debuterar som romanförfattare.

 

Vad gör du helst när pennan inte glöder?

Jag njuter av att anstränga mig, både fysiskt och mentalt. Och en stor del av njutningen är att återhämta mig efter ansträngningen. Att koppla av efter att pennan glött en stund, eller att träna mig trött på gymmet eller i naturen och sedan ta det lugnt, är bland det härligaste jag vet.

Inspiratörer? Vilka är det? 

Och vad är det som driver dig?

Skulle kunna rabbla upp säkert 100 personer, men får nöja mig med några. Dels äventyrare som Göran Kropp och Fredrik Sträng. De visar hur viktigt det är med uthållighet, både fysisk och mental, om man vill nå längre än man gjort tidigare.

Dels entreprenörer, som Elon Musk och Thomas Edison. De som föräldrar världen genom att göra i stället för att prata.

Dels skapare som Leonardo Da Vinci, William Shakespeare och Bob Dylan. De som verkar vara nyfikna hela livet och inte nöjer sig med att göra som de alltid har gjort.

 

Och det är just det som driver mig, nyfikenhet. Tillsammans med hårt arbete. Och det fina med att följa sin nyfikenhet är att det sällan är jobbigt att jobba hårt då man gör det.

 

Var är du om 10 år, finns det något mål i livet?

Om 10 år är jag på den plats jag vill vara. Både fysiskt och mentalt. Det kan vara som författare bosatt i Ljungskile, eller någonting helt annat någon annanstans. Och mitt mål är varje steg på vägen, fram till den sekund jag dör. För jag kan aldrig veta när den infaller.

 

”I Uddevalla ser jag nu en stad, och ett område, med fantastiska möjligheter att leva ett gott liv. Fantastisk natur och närhet till lite större städer som Oslo och Göteborg. Och dessutom människor som har bra idéer och kämpar för att realisera dem. ”

Nämn tre överskattade böcker, och tre underskattade böcker.

3 överskattade:

– Ulysses av James Joyce. Typisk ”litteraturvetarbok” som anses vara en modern klassiker. Jag tycker att den har ett trögt och tråkigt språk och total frånvaro av bra story.

– Bibeln. Den innehåller många spännande historier men ska läsas som människors ord och inte Guds ord.

– Omgiven Av Idioter av Thomas Erikson. En bok som utger sig för att vara vetenskaplig, men inte är det och innehåller för många felaktigheter för att tas på allvar.

 

3 underskattade:

– Handbok i livets konst av Epiktetos. Innehåller mycket visdom på temat ”vissa saker kan vi påverka och andra inte, så lika bra att bry sig om det man kan påverka”.

– Du Sköna Nya Värld av Aldous Huxley. Ofta talar man om ”1984” som den typiska framtids-dystopin. Men jag tycker att Du Sköna Nya Värld är en mer träffsäker skildring av vår tid och hur vi lever våra liv.

– Får man svara sin egen bok? Ja, då säger jag min debutroman ”Förvaltningen”. Det är en komedi om en arbetsplats där människor är på jobbet utan att veta vad de jobbar med. Mycket läsvärd, tycker jag, he he.

 

Berätta hur du som utomsocknes ser på Uddevalla!

Jag kommer från Karlskoga och ser många likheter. Två städer som förr var starkt präglade av en enda arbetsplats (varvet i Uddevalla och Bofors i Karlskoga). När tiderna förändras tvingas man acceptera verkligheten och göra något bra av det. Då är det klart att det blir krafter som drar åt olika håll. I Uddevalla ser jag nu en stad, och ett område, med fantastiska möjligheter att leva ett gott liv. Fantastisk natur och närhet till lite större städer som Oslo och Göteborg. Och dessutom människor som har bra idéer och kämpar för att realisera dem.

 

Du kan beställa hans roman, eller läsa mer om Jonas på:
https://www.jonashjalmarblom.com/