Årskrönika 2017 – Året som gått i text och bilder

0
572

2017 bjöd på många nyheter, en del dramatik men framförallt framåtanda och optimism. MittUddevalla firar inte riktigt ett år än, men jag har hunnit med mycket tillsammans med er under året som gått. Mycket har hänt, en del har ännu inte hänt.

Jag vill forma bloggen tillsammans med er, och vill förverkliga både mina och dina visioner.

2017 – Vintern

Att centrum var döende var något det pratades vitt och brett om, och en del butiker valde att slå igen – men så hände något under början av året. Det började byggas och renoveras. Uddevallahem påbörjade bygget av lägenhetshus och snart var det byggmaskiner lite varstans i Centrum. Kvartetet EOL, Åberg med fler byggdes för fullt!

Vi kunde också se byggarbetare påbörja en förädling av både Citygallerian och i det gamla Sparbankshuset, som sedermera öppnade och blev Uddewalla Saluhall samt O´Learys. Även inuti foajén på Carlia kunde vi se hur draperierna dolde att det var febril aktivitet, 1803 skulle bli Uddevallas engelska pub!

En krönika skrevs av undertecknad, med titeln ” Uddevalla – en missnöjesstad ”. Som Bohusläningen valde att publicera och jag tror att krönikan satte ord på missnöjet som spred sig som en löpeld, men den förklarade också krig mot missnöjet och krävde förändring.

2017 – Våren

De tre tidigare nämnda – Uddewalla Saluhall, O´Learys och 1803 slog upp portarna och vi berikades med tre nya matställen.

Lisa Ajax besökte Torp och YOMO byggde under tiden sin uteservering som andades exotism och citrongräs. Uddevalla Centrumförening med Kent Wikmo i främsta ledet bjöd på en traditionsenlig VÅR-KICKOFF som i vanlig ordning fyllde centrum med människor.

En av de mer lästa inläggen just då var inlägget om Evolution Records, vilket påvisade glädjen över att det öppnade en vinylskivebutik i Uddevalla. En dröm för nostalgiker.

2017 – Sommaren

Rosade och uppskattade Run Dirt Race inledde sommaren med sin premiärtävling, som lockade 370 deltagare och en stor skara publik. Sommaren fortsatte sedan med en superhelg, ett epitet som etsade sig fast i såväl folkmun som i Bohusläningen. Superhelgen innehåll Nattsudd med hamnfest, Lyckorna seglarfest och Häng på HamngatanUddevalla Solid Sound fyllde som vanligt hela Uddevalla med musikälskande barn, ungdomar, vuxna och gamlingar! Musselbaren bjöds dit och lät festivalbesökarna avnjuta mat på riktigt!

Mortens hade en dagfest där jag hamnade en stund, en tradition som borde fortsätta. Jack Wreeswijk och Marcus Larbring spelade i Dalabergskyrkan, Marcus som sedermera kom att bli Idol-Marcus. Jag åkte en liten tur till Grekland och skrev lite om varför Uddevalla är bättre än Grekland. 

International Street Market betades av med blandad mottagning, Uddevalla Swimrun blev brännande vackert där världsmästarna tog guldtiteln. Uddevallakalaset bjöd på Allsång med min vän Patrik och hans vän Lasse Holm.

Varvspelen hade världspremiär och mottog stående ovasioner, där regissören Ulf Michal med Sjömila och tusen andra projekt i ryggen gjorde tillsammans med ensemblen en fantastisk musikal!

Ulf Michal, Regissör – Varvsspelen

Upplev Uddevalla, ett initiativ av mina vänner på Uddevalla Turism, Destination Uddevalla och Uddevalla Näringsliv med gemensamma krafter släppte en app – som underlättar för oss alla i evenemangsdjungeln släpptes också den under sommaren.

Skärgårdsbåtarna tutade på i vår vackra skärgård och SWIX Uddevalla MTB drog omkring 1000 cykelfantaster! Uddevallaquizen började också dem få spridning och jag tror mig veta att Uddevallas politiker tävlade en smula med att ha fler rätt än sin opponent.

Under sensommaren blev det besöksrekord på min blogg, Marcus Larbrings medverkan i Idol ville läsas av flera tusentals besökare under ett enda dygn, och dagen därpå bjöds det på Rally i de centrala delarna av Uddevalla.

Hösten 2017

Hösten inleddes med Barnens loppis, som i år drog mer besökare än någonsin. Överallt var det säljare och köpare och barnen var nöjdare än någonsin!
Restaurang YOMO fyllde ett år, och Uddevalla Influencers och #Uddevallastöttar var ett nytt projekt för att uppmärksamma Uddevalla.

Folkets Hus bjöd dit både Ulf Dageby och Ebba Forsberg och drog fulla hus, samtidigt som vi röstade om var vårt smultronställe i Uddevalla fanns. Inte helt oväntad drog Gustafsberg vinstlotten.

Marc Isitt sågade Uddevalla i sitt radioprogram vilket fick Liberalerna att bjuda hit honom för en givande dialog, och vi andra fortsatte att bygga bort hans påstående.

Vi blev också varje under hösten att Uddevallauttryck är ett hett ämne och efter ett gemensamt arbete fick vi ihop en egen ordlista.

Vi fick information om att Hamngatan kommer att stängas av för biltrafik och att vi förhoppningsvis ska få uppleva Häng på Hamngatan allt oftare i framtiden. Matjordens dag drog tusentals besökare under tiden som vi sörjde att Åhlens beslutat sig för att stänga.

Badhuset bidrog till evinnerliga diskussioner och placerade oss i Uddevalla i typ tre läger. Kanske fyra!? Snacket på ett framtida Kulturhus i Uddevalla tog också fart och också det plöjde två läger. Att vara eller inte vara.

Vinter 2017

Robin Bengtsson sjöng in vintern på Torp, och Marcus Larbring släppte en singel. Uddevalla Näringsliv med min vän Marcus i spetsen planerade för fullt ”Levande Julkrubba”. Uddevalla Centrumutveckling skapade magi med sin Levande Skyltfönstersöndag där vi kunde skåda både djur och människor i tomtekläder i våra centrala skyltfönster.

Jag skrev om både Brandstationens nya placering och om Hamnbageriets popup i Saluhallen. Run Dirt Race släppte biljettförsäljningen och slog rekord i antal sålda biljetter under ett dygn.

Jag besökte Robert som brygger öl i sin källare och som sedermera kan titulera sig bryggmästare med sitt Uddevalla Bryggeri, och ni röstade på Årets Händelse där Uddewalla Saluhall utsågs som vinnare.

Idolvinnaren Chris Kläfford besökte också han Torp och Gammaldags Jultorg drog massorna till centrum än en gång. Nyårsförberedelsena bestod på sociala medier mest kring hurvida raketer är att föredra – eller inte föredra framför lasershow.

 

Vad bjuder 2018 på?